Hrách a Warfarin

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaDieta při užívání Warfarinu

HRÁCH A WARFARIN a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Strava má být během užívání léku Warfarin chutná, pokrmy raději jednoduché, ne příliš tučné ani sladké. Nejdůležitější je vyvážený příjem vitaminu K, to znamená nekonzumovat nárazově velké množství zeleniny najednou, spíše si ji rovnoměrně rozvrhnout na více porcí za týden tak, aby množství vitaminu K v potravě nebylo příliš velké, a hlavně, aby bylo konstantní. Kolísání příjmu vitaminu K totiž způsobuje kolísání účinné látky warfarin. Naopak pokud je příjem vitaminu K v potravě konstantní, lze tomu přizpůsobit i léčebnou dávku.


Obsah článku

Ano či ne

Čerstvý hrách lze konzumovat velmi střídmě, a to pouze jako ozdobu či doplněk, nikdy ne jako hlavní chod.

Jaké množství

Potraviny se středním obsahem vitaminu K, mezi které se řadí i hrách coby luštěnina, můžete do jídelníčku zařazovat podle svých zvyklostí, ale vždy pravidelně a přiměřeně.

Zelený nebo žlutý

Hrách žlutý obsahuje 7 µg vitaminu K ve 100 g. Čerstvý, tedy zelený hrách, použijte pouze jako doplněk na ozdobu a zpestření stravy. Zelený hrášek totiž obsahuje 24 µg vitaminu K ve 100 g.

Doporučená denní dávka vitaminu K je 70–80 µg, dávka by v žádném případě neměla překročit 250 mikrogramů za den.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Jorge Royan

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Warfarin a sezam
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články