Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Dieta při užívání Warfarinu

Při léčbě Warfarinem je základem vyvážený příjem vitaminu K bez výkyvů na obě strany (například jeden den sníte mísu salátu, pak 3 dny nejíte zeleninu vůbec) a bez výraznějších změn ve stravování (náhlé omezení energetického příjmu, vynechávání jídel během dne a podobně). V praxi se nejlépe osvědčuje pravidelné zařazení potravin se středním nebo vyšším obsahem vitaminu K do jídelníčku v přiměřeném množství a vynechání potravin, v nichž je obsah vitaminu K vysoký a zároveň nepravidelný.


Obsah článku

Nebezpečí při nevhodné stravě

Při léčbě Warfarinem je důležité dodržovat taková opatření, aby nedocházelo ke kolísání aktivity účinné látky. Zda je dávka warfarinu správná, určí test protrombinového času neboli Quickův test. Výsledek testu je udáván jako INR (International Normalized Ratio) a jeho rozmezí by se mělo pohybovat v hodnotách stanovených lékařem.

Při sníženém účinku warfarinu je nedostatečně bráněno vzniku krevní sraženiny v cévách nebo srdečních dutinách. Tento stav nastává především při zvýšeném příjmu vitaminu K, včetně mimořádného příjmu potravin bohatých na vitamin K.

Zvýšený účinek warfarinu je spojen s rizikem krvácení i při malém zranění. Zvýšená krvácivost může být projevem nedostatku vitaminu K.

Účinek warfarinu dále zvyšuje:

  • náhlé snížení příjmu stravy (například při dodržování přísné redukční diety, při hladovkách, v důsledku nechutenství a podobně),
  • horečka,
  • stavy, které naruší mikrobiální rovnováhu ve střevě (průjem, užívání antibiotik),
  • alkohol v množství větším než 1 nápoj denně,
  • současné užívání léků, které zvyšují účinek warfarinu.

Velkou chybou je vyřadit zeleninu ze stravy úplně. Zelenina je důležitou součástí vyváženého jídelníčku a zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek, látek s antioxidačním účinkem a vlákniny. Vynechávání zeleniny a její nahrazování ovocem může přispívat k vzestupu hmotnosti a zhoršovat stávající zdravotní stav (například zhoršení cukrovky, zvyšování hladiny cholesterolu a další).

Mnohem výhodnější je znát obsah vitaminu K v potravinách a naučit se nahrazovat nevhodné potraviny za vhodnější (například nahradit dušený špenát za kedlubnové zelí nebo dušenou mrkev).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nevhodné potraviny

Z jídelníčku škrtněte potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K (listová a košťálová zelenina, zelené čaje), ale zachovejte pestrou skladbu stravy se zastoupením potravin s nižším a stabilním obsahem tohoto vitaminu. Konzumujte mléčné výrobky, cereálie, pečivo, chléb, rýži, brambory, maso, ryby, vejce, ovoce, ze zeleniny rajčata, ředkvičky, kukuřici, cibuli, mrkev, květák, celer, cukety, z tuků spíše slunečnicový olej a v rozumné míře máslo (příliš mnoho mléčného tuku neprospívá cévám).

Vyvarujte se náhlých změn jídelníčku i jednorázových gastronomických excesů (kilo brokolice nebo špenátu na posezení opravdu ne).

Nepřehánějte to s alkoholem a natrvalo odložte cigaretu, abyste chránili cévy, kterým nikotin velmi škodí. Bez rizika ovlivnění účinnosti warfarinu je možné pít jeden drink denně (0,5 l piva, 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu), záleží však na celkovém zdravotním stavu – pití alkoholu proto vždy konzultujte se svým lékařem. Naopak nejvýznamnějším faktorem snižujícím účinek warfarinu je vysoký příjem vitaminu K potravou.

Warfarin a kedlubna

Jak již bylo řečeno výše, kedlubna je vhodnou potravinou a adekvátní náhradou za špenát. Kedlubna obsahuje 0,1 μg vitaminu K1 ve 100 g. Mimo jiné představuje nezanedbatelný zdroj sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, manganu, železa i fosforu, včetně vitaminů skupiny B a kyseliny nikotinové, pantotenové a listové. Obsahuje také hodně vlákniny – její rozpustná forma mírně snižuje hladinu cholesterolu a nerozpustná se podílí na průchodnosti střev. Kedlubna má rovněž málo kalorií a v poslední době se objevují i její potenciální účinky proti rakovině tlustého střeva. Listy obsahují více vitaminu C a vápníku než hlízy.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak naplánovat jídelníček na jeden den

Níže najdete možná doporučení, ale jedná se pouze o informativní jídelníček. U každého pacienta by měl být individuálně sestaven jídelníček dle jeho aktuálního stavu.

Den 1

  • snídaně: plátek žitného chleba s lučinou a libovou šunkou, okurka
  • svačina: jablko
  • oběd: vepřová pečeně s kořenovou zeleninou a rýže
  • svačina: kefír
  • večeře: zapečené brambory s brokolicí a mozzarellou, rajčatový salát
Den 2
  • snídaně: celozrnný rohlík s lučinou a pažitkou
  • svačina: banán
  • oběd: losos s rajčaty a se sýrem, bramborová kaše
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: šunkofleky s rajčatovým salátem
Den 3
  • snídaně: kaše z ovesných vloček, ovocem a ořechy
  • svačina: kiwi
  • oběd: krůtí medailonky s vařeným bramborem a dušenou mrkví
  • svačina: jogurtový nápoj
  • večeře: špagety s bazalkovým pestem, rajčátky, olivami a parmazánem
Den 4
  • snídaně: dalamánek s máslem a plátkem libové vepřové šunky, ředkvičky
  • svačina: pomeranč
  • oběd: hovězí závitek s rýží, mrkvový salát
  • svačina: kefír s banánovou příchutí
  • večeře: zeleninové lečo s pečivem
Den 5
  • snídaně: celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou, okurka
  • svačina: pomelo
  • oběd: kuře na paprice s těstovinami
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: bulgur se zeleninou osmaženou na másle
Den 6
  • snídaně: müsli s jogurtem
  • svačina: hruška
  • oběd: zapečené rybí filé s bramborem, posypané sýrem
  • svačina: okurka, paprika a mrkev s česnekovo-tvarohovým dipem
  • večeře: zeleninové rizoto, okurkový salát
Den 7
  • snídaně: celozrnný chléb s pomazánkou z bílého tvarohu a červené papriky
  • svačina: jablko
  • oběd: pečená kýta se šťouchaným bramborem
  • svačina: kefír
  • večeře: pstruh na grilu s dýňovou kaší, rajčatový salát

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Trudr

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy

Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Jan Šubert

Dobrý den, jak je na tom s obsahem vitaminu K1 přírodní tofu?

Děkuji. S pozdravem J. Šubert

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nevhodné potraviny při užívání WarPfarinu

Slava

Zelené papriky leco zeleninové beru warfarin.Dik

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

ludmila Jarolímková

Dobrý den.Chci se zeptat,jestli vadí když každý den sním jogurt při užívání Warfarinu.A jak je to s probiotiky?Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Sylva

Můžu na warfarin tuňáka.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Renata Philippová

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata

    Zajímavé články

    příběhy k článku

    Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

    Cempírek

    Jedna porce tofu (85 g) má přibližně 12 mcg vitamínu K. Tofu má výhodu, že obsahuje oba typy vitamínu K a to K1 y K2.
    Pokud užíváte Warfarin, tak tofu je skvělá volba ve vašem jídelníčku. Nejen proto že má nízký obsah vitamínu K, ale také proto, že má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Díky tomu je také skvělým doplňkem jídel jako náhražka masa. Výhodou je, že tofu nemá výraznou chuť, takže přebírá chuť vašeho oblíbeného koření nebo omáčky.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

    Jan Šubert

    Dobrý den, jak je na tom s obsahem vitaminu K1 přírodní tofu?

    Děkuji. S pozdravem J. Šubert

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Nevhodné potraviny při užívání WarPfarinu

    Cempírek

    Zelené papriky i zeleninové lečo jsou zdrojem vitamínu K, který je důležitý při léčbě Warfarinem. Když se léčíte Warfarinem, tak musíte každý den sníst potraviny, které vám dodají 90 mikrogramů vitamínu K, pokud jste žena a 120 mikrogramů pokud jste muž. Každý den stejně, ani méně ani více.
    Jeden hrnek nakrájených zelených paprik obsahuje 11 mikrogramů vitamínu K. Jedna porce zeleninového leča obsahuje přibližně 20 mikrogramů vitamínu K. Lečo je sezónní pochoutka a svádí k nárazovému zařazení do jídelníčku. Když se to stane, tak ten den je potřeba přiměřeně omezit jiné zdroje vitamínu K, které běžně konzumujute, aby porce denního příjmu tohoto vitamínu zůstala na stejné úrovni.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět