Dieta při warfarinu
Dieta při léčbě warfarinem není přímo nutná. Je ale důležité, aby si pacient hlídal příjem potravin obsahující vitamín K, protože jak příliš nízký, tak ale i naopak vysoký, případně kolísavý příjem tohoto vitamínu může léčbu warfarinem zkomplikovat. Lék warfarin totiž funguje na tom, že blokuje účinku tohoto vitamínu v lidském organismu (vitamín K má vliv nejen na krvácivost, ale i na léčbu osteoporózy, na stavbu a stav kostí, ukládání glukózy do zásoby v játrech).
Při nasazení léčby tímto lékem by měl pacient svého lékaře informovat také o tom, jestli drží nějakou dietu, případně jestli se stravuje nějakým alternativním způsobem (veganství, vegetariánství a jiné).
Celkově se ale nedoporučuje měnit výrazně složení nebo množství stravy, je jen třeba dbát na pestrost stravy a nepřejídat se (ani nehladovět). Stejná doporučení platí i pro nápoje. Pití alkoholu není u warfarinu zakázané, ale musí být velmi omezené (stejně jako u jiných léků), doporučuje se maximálně jednou denně třeba 0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu. Více alkoholu se nedoporučuje.
Nevhodné potraviny při užívání warfarinu
Při stanovení léčby warfarinem pacient obvykle zjišťuje, co obsahuje vitamín K. Tento vitamín se nachází v brokolici, kapustě, zelí, čínském zelí, hlávkovém salátu, ve špenátu, květáku, vojtěšce, čekance, rukole, polníčku, petrželové nati, kopru, řeřiše, zeleném čaji, luštěninách, játrech, drůbeži i v telecím mase.
Přehled obsahu vitamínu K ve 100 g u některých uvedených potravin:
Potravina |
Množství vitamínu K (mg / 100 g) |
Syrová brokolice |
130 - 200 |
Vařená brokolice |
270 |
Fenykl |
240 |
Listová kapusta |
817 |
Kopr |
400 |
Květák |
170 - 300 |
Pažitka |
380 |
Nať petržele |
620 - 700 |
Řeřicha |
57 - 300 |
Hlávkový salát |
120 - 200 |
Špenát |
335 - 500 |
Kysané zelí |
62 - 1540 |
Červené zelí |
15 - 300 |
Naklíčená pšenice |
350 |
Sojová mouka |
200 |
Sojový olej |
193 - 542 |
Olivový olej |
200 - 400 |
Zelený čaj |
712 |
Kuře (maso / srdce) |
300 / 720 |
Jídelníček při užívání warfarinu
Při léčbě warfarinem by se neměl pacient potravin obsahující vitamín K bát, nedoporučuje se mu ale konzumace těch potravin, které mají příliš vysoký obsah tohoto vitamínu, anebo těch které mají obsah vitamínu kolísavý (nelze přesně určit, jestli daná dávka jídla má nižší nebo vyšší množství). Denní doporučená dávka vitamínu je pro muže 80 µg a pro ženu 70 µg. Dávka vitamínu K by měla být každý den přibližně stejná.
Co se týká masa v jídelníčku, pacient by se měl vyvarovat jater. Drůbeží, hovězí i telecí maso je povolené, ale v malém množství. Mléčné výrobky může pacient konzumovat v libovolném množství, výjimkou jsou jogurty, ty totiž obsahují živé bakterie, které napomáhají k růstu bakterií v tlustém střevě a ty zase napomáhají tvorbě vitamínu K.
U vajec se doporučuje pacientům omezeně konzumovat žloutky (jeden denně), bílky jsou bez omezení. Pro pacienty s warfarinem je k přípravě pokrmů vhodné použít řepkový, slunečnicový olej nebo i máslo, protože obsahují malé množství vitamínu K. Naopak oleje jako olivový a slunečnicový je třeba používat s mírou. Nedoporučuje se také využívat potravinové doplňky s ginkgo bilobou, zeleným čajem a vitamínem K.
Ovoce je při využívání warfarinu možné konzumovat téměř bez omezení, které se vztahuje jen na sušené švestky, mango, kiwi a ostružiny. V jídelníčku by nemělo být také velké množství malin. U povolených druhů zelenin (jako třeba mrkev, celer, petržel, ředkvičky, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina) je důležité je jíst denně v malém (ideálně stále stejném) množství. Zcela se nedoporučuje konzumace vojtěšky, čekanky, rukoly, polníčku a jiných.
K pití se nedoporučuje zelený čaj, a bylinný čaj by se měl konzumovat maximálně jednou denně jeden šálek. Bez omezení jsou ovocné čaje a černý čaj.
Pacient by si měl také uvědomit, že pokud je nemocný (trpí například horečkou, průjmy), tak se účinek léku warfarinu zvyšuje, tím pádem se musí množství potravin s vitamínem K v jeho stravě snížit. Ideálně by měl raději pacient navštívit lékaře a nechat otestovat množství vitamínu v těle.
Autor: © Mgr. Jitka Musilová