Warfarin a bylinkové čaje
Pacienti užívající lék Warfarin by se měli vyvarovat léčivých přípravků i doplňků stravy s obsahem vitaminu K, pokud jim je nenaordinuje lékař, protože obsahují většinou několikanásobně vyšší dávky tohoto vitaminu než běžná strava. Podle aktuálních poznatků je však správné stravování, které splňuje zásady racionální diety (omezený příjem živočišných tuků a jednoduchých cukrů, dostatečná konzumace ovoce a zeleniny) nijak významně neměnit a zajistit vyrovnaný příjem vitaminu K. Pacienti užívající Warfarin s dostatečným pravidelným příjmem vitaminu K mají vyrovnané hodnoty INR spíše než ti, kteří se vitaminu K úplně vyhýbají nebo u nich dochází ke krátkodobým extrémním zvýšením konzumace některých potravin s vysokým obsahem vitaminu K.
Vitamin K je obsažen i v rostlinných olejích a mase. Jeho ztráty při přípravě pokrmů jsou minimální, protože je odolný vůči teplu i oxidaci. Vitamin K vzniká v organismu i činností střevních bakterií, proto k jeho kolísání může dojít i při narušení střevní mikroflóry například při užívání antibiotik. Obsah vitaminu K ve stravě by neměl překročit 250 µg denně. Příjem vitaminu K vyšší než 300 µg denně již vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být shodný každý den, respektive každé 2–3 dny (vzhledem k delšímu poločasu warfarinu může být vyšší příjem vitaminu K jeden den napraven jeho nižším příjmem den následující). Příjem vitaminu K vyšší než 750 µg denně je již nebezpečný a velmi pravděpodobně povede k výraznému rozkolísání INR.
Problémem je, že se obsah vitaminu K v různých druzích zeleniny liší v závislosti na zralosti, způsobu a místě pěstování nebo ročním období. U hovězího a drůbežího masa jeho obsah záleží na tom, čím byla zvířata krmena. Při krmení zelenou stravou je obsah vitaminu K v mase vyšší. Stejně tak je různá jeho dostupnost z různých zdrojů v závislosti na formě, ve které se v nich vitamin K vyskytuje (například 100 µg vitaminu K v syntetické formě odpovídá 300 µg vitaminu K z brokolice). Velmi kolísavý je obsah vitaminu K v kysaném zelí nebo jiné kvašené zelenině. Těm je tedy vhodnější se při užívání warfarinu skutečně zcela vyhnout. Stejně tak je nezbytné vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu. Povolen je maximálně 1 alkoholický nápoj (0,5 l piva, 0,2 dl vína, 0,5 dl destilátu) denně.
Mezi rizikové bylinky (kontraindikace) a další složky doplňků stravy patří: ginkgo biloba, zelený čaj, kopřiva, třezalka, ženšen, česnek, brusinky, šalvěj, andělika čínská, koenzym Q10, sója, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, enzymatické přípravky typu Wobenzymu, glukosamin, chondroitin, heřmánek, echinacea, vilcacora (kočičí dráp), některé směsi tradiční čínské medicíny, vyšší dávky vitaminů A, D, E, (≥ 400 IU/den) a C (≥ 500 mg/den).
O vhodnosti konkrétního bylinkového čaje se raději vždy poraďte s lékařem. Obecně se doporučuje vyvarovat se bylinných čajů. Obsahují vitamin K a často také další účinné látky, jejichž obsah může být kolísavý. Opakovaně byly pozorovány závažné interakce bylinných odvarů s warfarinem. I zelený čaj může vzhledem k vysokému obsahu vitaminu K účinek warfarinu snížit nebo i zcela zrušit. Ke kontraindikacím dochází i u baleného ovocného čaje. Vhodný je naopak černý čaj nebo čaj připravený ze sušeného ovoce.
Lze používat šípkový čaj a Warfarin?
Užívejte jenom ty vitaminové přípravky, které neobsahují vitamin K. Nevhodné jsou i některé doplňky stravy obsahující rostlinné výtažky. Bez předchozí konzultace s lékařem, který vám předepisuje účinnou látku warfarin, neužívejte žádné vitaminové přípravky, doplňky stravy ani volně prodejné léky.
Bylinky zvyšující účinek warfarinu:
- andělika čínská
- česnek
- ginkgo biloba – jinan dvoulaločný
- papája
- šalvěj
- třezalka
- ženšen
- zelený čaj
- bylinné čaje ze zelených listů
Šípky jsou plné vitaminu C (mnohem vyšší množství než například citrusové plody), obsahují také vitaminy B, minerální látky, flavonoidy a řadu dalších. Šípkový čaj výrazně posiluje imunitu a nervový systém. Působí příznivě také na metabolismus, má močopudné účinky a umí zabojovat i proti onemocněním dásní, například parodontóze. Šípkový čaj, jak již bylo uvedeno, obsahuje vitamín C, jehož se při užívání warfarinu doporučuje konzumovat cca 60 mg denně. Pokud tedy šípkový čaj nebudete pít na litry, tak jej pít v přiměřeném množství můžete.
Recept na čaj ze syrových šípků
Vhodné šípky na čaj jsou zralé (jasná červená barva), ale pevné.
Příprava: Čerstvé šípky rozkrájejte na drobné kousky a dejte do vody. Směs přiveďte k teplotě 80 stupňů – nevařte, protože byste zničili cenné látky. Nechte louhovat 15 minut, přeceďte přes jemné sítko a můžete popíjet.
Recept na šípkový čaj ze sušených šípků
Usušené šípky skladujte na dobře větraném místě. Nejprve je ideální jejich skladování v plátěném sáčku, a až si budete jisti, že jsou dokonale suché, můžete je přesunout do dobře uzavíratelné dózy. V příznivých podmínkách vám šípky vydrží uskladněné třeba i dva roky.
Příprava: Na šípkový čaj si šípky namočte na noc do vody (můžete je nechat namočené až 24 hodin). Potom tento výluh přiveďte k teplotě 80 stupňů (nevařte, protože byste zničili cenné látky) a následně přeceďte přes jemné sítko. Na přípravu je tento čaj sice pracnější než kupovaný, je však mnohem zdravější a také chutnější. Jestliže šípky nebudete mít čas louhovat, můžete je vsypat do vřelé vody a přibližně 30 minut povařit. Takový čaj bude chuťově podobný, některé látky se však teplem zničí.
Recept na pečený šípkový čaj
Ingredience: 1 kg čerstvých omytých a osušených šípků, 1 kg jablek, 2 velké pomeranče, 2 citrony, 250 g třtinového cukru, 250 g cukru, badyán, skořice mletá, hřebíček
Příprava: Ovoce nakrájíme na menší kousky, šípky necháme vcelku a dáme do hlubokého pekáče. Citrusy oloupeme a vybereme z nich semínka, jinak čaj zhořkne. Zasypeme cukrem a přidáme koření. Vše promícháme. V troubě pečeme za občasného promíchání 35–45 minut, v případě potřeby přidáme vodu, aby se čaj nepřipaloval. Ke konci pečení přidáme 4 lžíce medu (můžete přidat i 1 dl rumu). Umyjeme skleničky, dáme je nahřát do trouby a nachystáme si omytá a vysušená víčka. Horký pečený čaj nalijeme do horkých skleniček, ihned zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Víčko chytne a pečený čaj tak nemusí být v ledničce.
TIP: Po otevření sklenice uchovávejte čaj v ledničce. Do hrnečku vždy dejte 2–3 lžičky čaje, zalijte je horkou vodou a pak už si jen můžete vychutnávat tu lahodnou vůni i chuť. Ovoce samozřejmě můžete sníst, ale šípky nejezte, protože obsahují vevnitř malé chloupky.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Hutton