Vitamín K v mase
Většina masa, drůbeže a mořských plodů je bez vitamínu K nebo s nízkým obsahem vitamínu K a není tedy potřeba tyto potraviny nijak hlídat. Vepřové maso vitamín K neobsahuje, s výjimkou určitých druhů šunky, které obsahují jen stopová množství. 100 gramová porce libového hovězího masa a hovězí dršťky, ledviny, srdce a mozek jsou také bez vitamínu K.
Vitamín K je obsažen ve vnitřnostech, zejména játra ho obsahují nejvíce. Například 100 gramů husích jater obsahuje 369 mikrogramů vitamínu K, což je trojnásobné překročení denního limitu. Také hovězí játra jsou plná vitamínu K. 100 gramů hovězích jater obsahuje 106 mikrogramů vitamínu K, což je 100% denní dávky. Ani rybí játra nejsou výjimkou.
Vitamín K a ryby
Ryby, jako je losos, tuňák a krevety mají ve své svalovině bez tuku jen trochu vitamínu K, ale lehký konzervovaný tuňák v oleji obsahuje již 40 mikrogramů vitamínu K na porci 100 gramů, a to díky oleji, ve kterém je naložen.
Rybí tuk a Warfarin
Rybí olej, omega-3 polynenasycená mastná kyselina, se skládá z kyseliny eikosapentaenové a kyseliny dokosahexaenové. Tato mastná kyselina může ovlivnit agregaci krevních destiček a/nebo koagulační faktory závislé na vitaminu K. Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit zásoby tromboxanu A(2) v krevních destičkách a také snížit hladiny faktoru VII. Ačkoli je tato kazuistika kontroverzní, ukazuje, že rybí olej může posílit antikoagulační účinky, pokud je podáván při léčbě Warfarinem [1].
Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Warfarinem se proto vždy poraďte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou vzácně zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Warfarin. Riziko narůstá se stoupající dávkou rybího tuku. Vyšší dávka než 3 gramy denně znamená zvýšené riziko. U dávky 6 gramů denně při léčbě Warfarinem je potvrzen případ krvácení do mozku [2].
Měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte jakékoli neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo máte jiné známky a příznaky krvácení, jako jsou
- závratě;
- červená nebo černá, dehtovitá stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo zaschlé krve, která vypadá jako kávová sedlina;
- těžká bolest hlavy;
- slabost.
Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek. Nepřestávejte užívat žádné léky, aniž byste se nejprve poradili se svým lékařem.
Dieta při Warfarinu
Výživa a dieta mohou ovlivnit léčbu Warfarinem. Proto je důležité, abyste během léčby udržovali své vitaminové doplňky a příjem potravy stabilní. Například zvýšení hladiny vitaminu K v těle může podpořit srážení krve a snížit účinnost Warfarinu. I když není třeba se vyhýbat produktům, které obsahují vitamín K, měli byste udržovat konzistentní úroveň spotřeby těchto produktů.
Mezi potraviny bohaté na vitamín K patří:
- hovězí játra,
- brokolice,
- růžičková kapusta,
- zelí,
- čekanka,
- kapusta,
- salát,
- brukev,
- petržel,
- sójové boby,
- špenát,
- mangold,
- tuřín,
- řeřicha a další zelená listová zelenina.
Střední až vysoké hladiny vitamínu K se nacházejí také v dalších potravinách:
- chřest,
- avokádo,
- okurka,
- zelený hrášek,
- zelený čaj,
- řepkový olej,
- margarín,
- majonéza,
- olivový olej,
- sójový olej.
Nicméně i potraviny, které obsahují málo vitamínu K, mohou občas ovlivnit účinek Warfarinu. Existují zprávy o pacientech, kteří zaznamenali krvácivé komplikace a zvýšili INR nebo dobu krvácení po konzumaci těchto potravin:
- velkého množství brusinkové šťávy,
- manga,
- grapefruitu,
- grapefruitové šťávy,
- extraktu z grapefruitových jadérek,
- šťávy z granátového jablka.